Bilde som viser en MySpot annonse med en dame som holder opp sin baby

Leie eller eie?

Det er det evige spørsmålet. Den norske boligmodellen legger opp til at flest mulig skal eie sin egen bolig. Dagens skattesystem favoriserer det å eie egen bolig, men det betyr ikke at det er riktig for alle mennesker i alle aldre og alle situasjoner å eie sin egen bolig.

Vi tror det er mange situasjoner hvor det er riktig å leie. Vi vet også at mange nå må leie, fordi boliglånsforskriften vil legge hindringer i veien for at mange kan kjøpe seg bolig.

Vi har laget en liste, som ikke er uttømmende, men som gir noen enkle eksempler på situasjoner hvor man (ofte) er bedre tjent med å leie enn å eie:

  • Du vet ikke hvor du kommer til å jobbe om 1-2 år
  • Du skal bo i en by i kun 1-3 år
  • Du har nettopp blitt singel og trenger en plass å bo raskt 
  • Du har nettopp gått inn i et nytt parforhold og dere skal nå bo sammen for første gang
  • Du skal starte opp en bedrift
  • Du ønsker å være mer selvstendig, fleksibel og uavhengig av et banklån som krever at du må tjene så mye at du kan betjene lånet 
  • Du ønsker å plassere egenkapitalen din i andre investeringer som gir deg bedre avkastning enn bolig

Mange eksempler på situasjoner hvor man bør vurdere å leie istedenfor å leie. Utleiemarkedet i Norge er preget av mange private som låner ut en bolig for en kortere eller lengre periode, en del mindre til mellomstore aktører som leier ut eldre boliger og noen få store, profesjonelle aktører som leier ut både nye og eldre boliger. Et fellestrekk er dog at det er veldig mye eldre bebyggelse som leies ut i Norge. Vi tror dette kommer til å endre seg.

MySpot Living mener det bør være lettere å leie nye attraktive leiligheter med sentral beliggenhet fra profesjonelle selskaper enn det som har vært normalt frem til i dag.
Vi ønsker å tilby våre kunder moderne, tidsriktige og energieffektive boliger rundt knutepunkter og sentrale steder i Trondheim.

I vurderingen på om du skal eie eller leie en bolig så vil økonomien selvsagt være viktig.
Du skal selvsagt hensynta leiepris vs. hva dine bokostnader vil være ved et kjøp, men må også huske på transaksjonskostnadene.
Veldig mange glemmer dette og det er ofte snakk om 150.000,- til 200.000,- for kjøp og salg en 1 bolig.
Dette kommer i tillegg til de investeringene de fleste gjør når de kjøper en bolig.
Leier du en bolig er den ferdig og klar til bruk (ihvertfall hvis du leier en ny bolig) og du trenger ikke å bruke ekstra penger på oppussing eller tilpasninger. Det gjør de fleste når de kjøper.

Vi skal ikke gå nærmere inn på konkrete regneeksempler her, men vi kan godt bistå deg hvis du er i en situasjon hvor du lurer på hva som lønner seg for deg. 

Denne siden må ikke misforstås til at MySpot Living mener at man ikke skal kjøpe sin egen bolig. Punktum.
For noen vil det være riktig og de fleste kommer til å kjøpe seg en egen bolig. Og når du vet hvor du skal bo over en lengre periode og skal stifte familie så vil det for de fleste være riktig i Norge.
Den norske boligmodellen vil nok bestå for all fremtid, men poenget vårt er at det er ikke gitt at det lønner seg for alle, i alle situasjoner.
 
I de situasjonene det ikke passer vil våre boliger være et godt alternativ.
Og når våre kunder har kommet til at de vil flytte og kanskje kjøpe seg en (for mange; første) bolig, så håper vi de tar kontakt med oss så kan vi bistå med råd i prosessen, hvis det er ønskelig.
Vi har over 20 års erfaring med kjøp og salg av eiendom i Norge og vi bistår gjerne.

 

Bilde som er tatt mellom to bygg på Lilleby med en byggekran i horisonten